![](/media/lib/293/n-1208975719_978277-d6eb3b82bb47c409381b9223c0eae7a9.jpeg)
Coraz więcej dowodów na pozytywny wpływ diety na leczenie nowotworów
12 lipca 2018, 11:47Pojawia się coraz więcej badań dowodzących, że odpowiednia dieta znakomicie wspomaga walkę z nowotworami. Konkretne produkty żywnościowe mogą wpływać na metabolizm guza nowotworowego, przez co staje się on bardziej podatny na leczenie.
![](/media/lib/314/n-mozgcaltech-d234c5a9c99e113ae44f65b6f78bd366.jpg)
Włączają i wyłączają wybrane obszary mózgu bez interwencji chirurgicznej
10 lipca 2018, 10:22W laboratorium profesora Mikhaila Shapiro z Caltechu (California Institute of Technology), powstała metoda włączania i wyłączania poszczególnych obwodów mózgu bez potrzeby przeprowadzania interwencji chirurgicznej.
![Czerniak złośliwy skóry](/media/lib/152/n-melanoma-718b4eaa50e69717ed3f6ab2074edb6a.jpg)
Utrata rzęsek prowadzi do rozwoju czerniaka
3 lipca 2018, 10:58Naukowcy z Uniwersytetu w Zurychu odkryli, że gdy melanocyty nie mogą wytworzyć rzęsek, degenerują się i rozwijają w agresywną postać czerniaka.
![](/media/lib/290/n-stres-4f0e3bf0ea2b35594d00e1d6b2fb4b05.jpg)
Silny stres wydaje się zwiększać ryzyko chorób autoimmunologicznych
20 czerwca 2018, 11:30Wiele wskazuje na to, że uraz lub intensywny stres zwiększają ryzyko chorób autoimmunologicznych.
![© bitzilicencja: Creative Commons](/media/lib/237/n-1199098334_078286-ad5fcbf535aa9af39788d89756b01ebb.jpeg)
Kwasy produkowane przez bakterie pozwolą na produkcję doskonalszych leków
19 czerwca 2018, 09:43Pewne cechy bakterii glebowych mogą zrewolucjonizować sposób, w jaki projektujemy leki. Badacze ze Scripps Research opublikowali w Nature Communications artykuł, w którym sugerują, że można tworzyć lepsze leki wzorując się na molekułach pozyskanego z bakterii kwasu tiokarboksylowego.
![](/media/lib/151/n-spuchniete-stawy-272e5437d56a4a113b8463c18753beed.jpg)
Bliżej odpowiedzi na pytanie, czemu kobiety częściej zapadają na choroby autoimmunologiczne
6 czerwca 2018, 07:31Szwedzcy naukowcy uszczegółowili mechanizm, która wyjaśnia, czemu kobiety o wiele częściej cierpią na choroby autoimmunologiczne.
![](/media/lib/310/n-eksperymenty-ef04c54a2afefb53de66de99a6490096.jpg)
Zestaw lecytyna sojowa-niestereoidowy lek przeciwzapalny lepiej chroni przed nowotworem i mniej szkodzi
30 maja 2018, 10:44Dodatek lecytyny sojowej (fosfatydylocholiny, PC) do niesteroidowego leku przeciwzapalnego (NLPZ) - indometacyny i aspiryny - zwiększa jego właściwości przeciwnowotworowe i jednocześnie zmniejsza skutki uboczne.
![](/media/lib/181/n-termometr-a5cb82356e716ba789f11d065ef9eb2e.jpg)
W wyższej temperaturze organizm lepiej radzi sobie z nowotworami i infekcjami
23 maja 2018, 11:11Im wyższa temperatura ciała, tym szybciej organizm przystępuje do walki z infekcjami, ranami czy guzami nowotworowymi, wykazali matematycy i biolodzy z Uniwersytetów w Warwick i Manchesterze.
![](/media/lib/309/n-chodzacy-hydrozel-eb11205872d3d7a905e21dfad1be9aa7.jpg)
Drukowany w 3D inteligentny hydrożel chodzi, a także chwyta i przemieszcza obiekty
18 maja 2018, 11:18Inżynierowie z Rutgers University opracowali drukowany w 3D inteligentny hydrożel, który "chodzi" pod wodą, chwyta różne obiekty i je przemieszcza.
![](/media/lib/309/n-wolowina-dd15cfc12b9ca03feaf3c0012a9e68ab.jpg)
Peptydy z wołowiny blokują gorzki smak
16 maja 2018, 15:16Peptydy powstałe z rozkładu białka mięsa wołowego blokują receptory goryczy (T2R4) na języku. Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości takie hydrolizaty enzymatyczne sprawią, że pewne pokarmy i leki będą postrzegane jako mniej gorzkie.